Virtual reality (forkortet VR) er en teknologi, der forsøger at transportere brugeren ind i en virtuel virkelighed. Det gør man oftest med et VR-headset, der består af et display til hvert øje, og som lukker resten af verden ude.
Hvad er Augmented Reality / AR?
Hvis virtual reality transporterer dig til en virtuel verden, så kan man sige, at augmented reality (forkortet AR) kombinerer den virkelige og den virtuelle verden. AR går ud på at lægge et virtuelt lag ovenpå den eksisterende virkelighed – hvor det virtuelle lag kan supplere virkeligheden med extra information – i vores tilfælde, 3D-lyd.
Ambisonics
Ambisonics er en multikanals-teknologi, hvormed du sfærisk kan opfange lyd fra alle retninger i et enkelt punkt via en kugleformet mikrofon. Til afspilningen processeres disse optagelser binauralt (3D stereo i hovedtelefoner), så du virtuelt kan rotere perspektivet i alle retninger, både lodret og vandret. Ambisonics er formatet som er det foretrukne værktøj til Virtual Reality og alle andre applikationer, der involverer 3D-lyd. I vores tilfælde er det Augmented Reality som skabes med et lag ambisonics og et lag af binaurale optagelser. Vi kender ordet ambient fra ambient music, som hentyder til en musik som befinder sig overalt omkring os.
Binaurale Recordings
3D lyd er skabt ved en speciel optageteknik kaldet Binaural Recordings, som præcist simulerer hvordan høresansen afkoder og kategoriserer lydens retning, styrke og afstand. Alt bliver udregnet i hjernen på basis af disse vibrations-informationer, som opfanges af det venstre og højre øre, adskilt. Små tidsforskelle samt lydstyrker fortæller hjernen hvilken lydkilde faktisk er tættest på dig og fra hvilken retning den kommer imod os.
Lyt til et eksempel fra en optagelse i koncertsalen på det Kongelige Danske Musikkonservatorium og oplev selv den udvidet rumlighed som opnåes ved Binaural Recordings kontra den flade stereo, som kendes fra almen musik. Husk at anvende hovedtelefoner for 3D effekt!!
Husk at anvende hovedtelefoner for 3D effekt!!
Ambisonics & Binaural Recordings
Det som gør fuldt immersive lyd svært at arbejde med og opnå et troværdigt resultat, er at det lydformat som bruges på nuværende tidspunkt, Ambisonics og som bruges i VR, AR og spilindustrien, ikke skaber den helt store wow-oplevelse, og er slet ikke i nærheden af en oplevelse så stærk som den naturlige rumlighed hjernen selv kan skabe. Denne hjernens egen rumlighed kan heldigvis simuleres og derved snyde hjernen til at opfatte noget, som var det virkeligt. Alt dette kommer af hjernens egen evolutionistiske udvikling og overlevelsesinstinkt for at kortlægge, med ørerne, afstande og retninger til en eventuel fare for os. Hjernens naturlige afstandssystem kan trigges, eller rettere sagt narres, til at fremmane en 3D oplevelse af lyd, ved at optage i et lydformat kaldet Binaural Recordings. Dette gøres ved at optage med en dukke af et menneskehoved (samt torso) med meget fintfølende mikrofoner indsat i ørergangen. Derved bliver den lyd som dukken optager, senere via hovedtelefoner sat i vores ører, og her bliver vores hjerne nu snydt til at tro at den er i dukkens sted. Det er pga at den direkte lyd samt alle første og anden refleksioner opfører sig helt naturlige og er så præcise og troværdige, at hjernen sidestiller det med signaler fra virkeligheden.
Hvad er fordelen?
Hvad er ulempen?
Dette binaurale format er langt stærkere i 3D-oplevelse end ambisonics og kan have en helt fysisk oplevelse til sig, netop fordi hjernen tror, at der er noget lige der, helt tæt på og bagved dig, og så kan det ske, at selv hårene faktisk rejse sig på dig.
Men ulempen er dog at Binaural ikke er et fuldt immersivt format, som ambisonics er, og kan ikke skabe et interaktivt lydlandskab.
Men ved at blande ambisonics og binaurale recordings sammen, opnår vi det bedste fra de to formater og får et udvidet felt af 3D-lyd omkring lytteren, som samtidigt er interaktivt.
Det bedste fra begge formater
Dette kræver et kæmpe programmeringsarbejde og mix af formaterne, men vi vil opnå et helt unikt og ikke før hørt resultat i 3D-lyd.